Otsing

  • Tähistaevafestival - This time next weekend!! Join us for Mayo Dark Sky Festival 3rd-5th November. Hosted by the communities Newport, Mulranny & Ballycroy! #MayoDarkSkyFestiv...

Vaipsoo - blanket bog

Ballycroy, Iirimaa

Vaibaga kaetud - kõik, kogu ümbritsev ala on kaetud turbavaibaga. See ei ole lirtsuv ja vajuv nagu meil Eestis, vaid pealt kuiv ja krõbisev. Allpool on küll niiskem. Kuivuse põhjus on sügavad kuivenduskraavid ja osaliselt ka mäenõlvad, mida mööda vesi ära voolab. Vaiba olemasolu on aga seotud Atlandi ookeani niiske õhuga. Enamuse ajast on õhk niiske ja sajab.

Pealiskaudsel vaatamisel ei saaks arugi, et vaip katab maad. Turbakihi olemasolu reedavad kõikjale süvendatud kraavid ja nende vahel vonklevad turbaaugud. Enne lõigati turvast käsitsi, labidatega, nüüd ekskavaatori noolele kinnitatud lõikajatega, või pressitakse see läbi viilutaja. Mõnel pool kasutatakse veel sarnast pressi nagu meil Eestis, lõigates ketassae sarnase teraga turvast ja pressitakse see vorstitaolisteks juppideks. Lõigatud ribad sätitakse põllule, tuule kätte kuivama. Ja siis viiakse oma koju, talusse kütteks. Köetakse ahju ja katelt ja seda mida parasjagu vaja on.

Põhierinevus turbalõikamisest Eestis on see, et  Iirimaal meenutab kogu tegevus rohkem põllumajandust. Turba ülemine kiht tõstetakse turbalõikamise ajaks kõrvale ja hiljem pannakse tagasi, et turvas saaks edasi kasvada. Samal ajal karjatatakse samal alal veiseid ja lambaid.


Selline näebki välja vaipsoo. Vaid lähemal vaatlemisel on tuvastatav jalgealune turbakiht:

Sügavad turbakraavid maad dreenimas ja arvukad võõrliigid loodust vallutamas:


Mäed on mandrijää poolt kumeraks kulutatud:

Turbaväljamine turbaväljadelt, mis on samas ka põllud ja ka nende asukoht mäenõlvadel toob kaasa selle, et osa aedadest on tõstetud turba ja pinnase abil kõrgemale. Samas on selle kõrgema aia taga süvend, nii, et uisapäisa ei saa tormata, võib auku või kraavi maanduda, eriti siis kui kitsa tee servas puudub aed. ( Ja kitsad on siin kõik teed, ehitatud ühehobusevankri jaoks )
Turbaribadega täidetud traktorihaagiseid veereb teedel vaatamata kellaajale:


Vaibatükk ookeanikaldal:


Vaibaserv:

Vaibaserv lähivaates: