Otsing

  • Tähistaevafestival - This time next weekend!! Join us for Mayo Dark Sky Festival 3rd-5th November. Hosted by the communities Newport, Mulranny & Ballycroy! #MayoDarkSkyFestiv...

Dún Briste, Iirimaa

DownPatric Head, Iirimaa

Dún Briste (Iiri keeles - purunenud kindlus)

Pankrannikust äralõigatud tordiviilu taoline tükk, veidi klindist eemal (Kõrgus 45 m, pikkus 50-63 m, laius 15-23 m, kaugus maismaast 50-228 m - erinevad andmed erinevatest andmeallikatest). Võimas vaatamisväärsus. Selle vaatamine on omaette vaatamisväärsus. Murukamar, mis loomulikult paikneb turbakihil, on täpselt samasugune nagu teletupsumaal, pehme, vetruv, heleroheline, turvaline ja koosneb kumeratest muhukestest. Kui selle vaiba peal end liiga mugavalt tunda, siis võib ununeda, et ühel hetkel lõppeb vaip ja algab kuristik. Astang on kui noaga lõigatud, ei ole rusukallet ega puid, ega alaastanguid, vaid ülalt püstloodis ja allpool negatiivse kaldega võimas ja hirmus loodusnähtus. Selle autor on maapõu ja ookean. Kivimid on raskesti murenevad ja seetõttu ei teki pudisevat rusukallet. Ookeanilained ning tõus ja mõõn limpsivad pankrannikut oma märja keelega - vähe, aga järjekindlalt.

Dún Briste ja ka pankranniku kivimid settisid 350 miljonit aastat tagasi. Kaljutorn eraldus aga alles aastal 1393. Maismaast eraldamine toimus nii, nagu ka praegu saab samas kohas näha - ookeanivesi murendab alumisi kivimeid eelkõige lõhedes, lõhed muutuvad laiemaks, moodustavad koopad ja ühel ilusal päeval kukub koopa lagi sisse. Ja ongi tekkinud kivitordiviil.

Sel ajal kui maapind kivitorni ja maismaa vahelt kadus, elasid praeguse torni tipus inimesed ja loomad. Alles on mõned elamute ja loomade aedade jäänused. Elanikud olevat pääsenud laevaköite abil.

Teine versioon torni eraldumisest on see, et Püha Patrik ( Saint Patrick ) lõi oma võlusauaga ja lõikas maatüki ära, et karistada seal elanud meest, kes keeldus vastu võtmast ristiusku ja nii jäi mees nimega Crom Dubh torni tippu surema.

Kivitornist on avaldatud 1968 ja 2015 aastal tehtud pildid. Sealt on näha, et vasakul ülal veidi lahtiselt rippuv kivilahmaks on alles ka 47 aastat hiljem. Paremal üleval olnud lahmakas on aga alla kukkunud ja see hetk on pildile püütud. Torni tipus kasvab rohi aga jõudsalt seetõttu, et linnud seda väetavad. Torni kasutatakse mägironimise kohana ( https://youtu.be/y91fu75FxfY ).
Pehme, muruga kaetud turbavaip:


Pehme aga ohtlik:

Järsakuni jõudes on hoiatussildid juba ununenud:


Dún Briste: