Otsing

  • Tähistaevafestival - This time next weekend!! Join us for Mayo Dark Sky Festival 3rd-5th November. Hosted by the communities Newport, Mulranny & Ballycroy! #MayoDarkSkyFestiv...

Iidsed Iiri kitsed, Mulranny, Iirimaa

Need on OIG - Old Irish Goats, 5000 aastat vana kitsetõug mille säilitamise ja taastamisega tegeleb samanimeline ühing OIGS. Iiri kitsede propageerimisega alustati väikeses majas Mulrannis. Kokku on kogutud infotahvlid, kunstiteosed, käsitööesemed - kõik mis on seotud kitsedega. Kõige alus on muidugi entusiastist perenaine, kes kõigile külalistele kõik üksikasjad selgeks teeb. Ühingul on praegu ca 40 kitse keda hoitakse eraldi, et need teiste kitsedega ei seguneks. Mägedes on neid metsikult veel, kuid nende segunemine, püüdmine ja mahalaskmine, kui nad on aedadesse sööma läinud, on probleem. Peagi peaks olema vana politseimaja, kus väljapanek praegu asub, olema ümber ehitatud ja kohale toodud ka ehtsad iidse kitsetõu esindajad.

Iiri, Šoti ja Inglise iidsed kitsetõud on sarnased, kuid siiski erinevad. Kuni esimese maailmasõjani tegutsesid rändkaupmehed, kes viisid Iirimaalt kitsi Inglismaale müügiks.

Aastarõngad kitsesarvel: